Kontroll av dina nässelutslag

Det finns flera typer av test som kan hjälpa till att ge en uppfattning om symtomkontroll och sjudomsaktivitet.

Urtikaria Kontroll Test (UCT)

Om du har fått diagnosen urtikaria kan följande test hjälpa till att utvärdera om din sjukdom är under kontroll eller ej. UCT är ett test som består av fyra korta frågor som kan skrivas ut och tas med till nästa läkarbesök.

Läs igenom frågorna noga och markera det av de fem svarsalternativen som bäst beskriver din situation. Svaren ska endast gälla de senaste fyra veckorna. Tänk inte för länge på hur du ska svara. Kom ihåg att besvara alla frågorna och att markera endast ett svar på varje fråga.

Klicka här för att ladda ner Urtikaria Kontroll Test (UCT) som PDFUrtikaria Aktivitet Symtomskattning (UAS)

Genom att använda UAS (symtomskattning av urtkariaaktivitet) kan du följa din urtikaria. Notera en gång om dagen, vid ungefär samma tid varje dag (t.ex. på kvällen), hur många kvaddlar (nässelutslag) du har fått samt hur svår klåda du har haft under de senaste 24 timmarna.

Har du nässelutslag (urtikaria) och vill få en bild över sjukdomsaktivitet eller hur sjukdomen påverkar din livskvalitet kan du ladda ner appen DAYBYDAY Urtikaria kostnadsfritt från AppStore eller Google Play. Appen inkluderar såväl UAS som påverkan på livskvalitet (DLQI). Klicka här för att läsa mer.

 

SE1510396018